Ερωτήματα και Διαμαρτυρία σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, τις ψευδείς κατηγορίες και τη μη οπως φαινεται αναθεώρηση δηλώσεων μισανδρικού χαρακτήρα από εκπροσώπους της ΕΛ.Α

-Η επιστολή εκφράζει με σαφήνεια και επιχειρήματα, τη διαμαρτυρία
για τoν τρόπο αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από το αρθρο στο Πρωτο Θεμα και γενικοτερα στα MME, ενώ αναδεικνύοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, απέναντι στους άνδρες πολίτες, με σοβαρό προβληματισμό για τις μονόπλευρες εφαρμογές της πολιτικής φύλου και τις νομικές ανισότητες και κινδύνους που έχουν προκύψει.- Δράσεις, όπως η αναθεώρηση δηλώσεων και πρωτοκόλλων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση περιστατικών ψευδών κατηγοριών, η εκπαίδευση στελεχών, και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, είναι καλά διατυπωμένες και στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΣΗΕΑ
ΕΣΡ
EΔΔΑ.
24η Δεκεμβριου 2024,

Επιστολή Διαμαρτυρίας

Προς: Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», EΛ.ΑΣ, υπουργειο Οικογενειας, Υπουργειο Προστασιας, Γενικη Γραμματεια Ισοτητας, MME.

 

                                                                              ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΧΡΕΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ,

Με την παρούσα επιστολή, θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου σχετικά με τη δημοσίευση άρθρου που αναφέρεται σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη. Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε, φέρει τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του όταν έμαθε ότι έχει εξωσυζυγική σχέση – Η κόρη τους μπήκε στη μέση».

Η αναφορά στο περιστατικό αυτό, καθώς και η γενικότερη παρουσίαση παρόμοιων θεμάτων, αποτυπώνει μια μονοδιάστατη προσέγγιση που διαμορφώνει προκατειλημμένες εντυπώσεις σχετικά με τη φύση της ενδοοικογενειακής βίας. Ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι οι γυναίκες συχνά αποτελούν θύματα τέτοιων καταστάσεων, το άρθρο δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα του θέματος. Ειδικότερα:

  1. Γενικεύσεις και προκαταλήψεις:
    Το άρθρο παρουσιάζει τον άνδρα αποκλειστικά ως θύτη, αγνοώντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας οι ρόλοι μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι. Η προεξόφληση της ενοχής βασισμένη μόνο σε καταγγελίες, χωρίς σαφή αναφορά σε πλήρη και αμερόληπτη έρευνα, δημιουργεί μια μονόπλευρη εικόνα.
  2. Ψευδείς καταγγελίες και κατάχρηση του συστήματος δικαιοσύνης:
    Όπως είναι γνωστό, η υποβολή ψευδών καταγγελιών αποτελεί ποινικό αδίκημα και καταστρατηγεί τη σοβαρότητα των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας. Η απουσία εμβάθυνσης σε τέτοιες περιπτώσεις στο άρθρο, καθώς και η παράλειψη αναφοράς στις συνέπειες αυτών των ενεργειών, υπονομεύει τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
  3. Ανεπαρκής δημοσιογραφική έρευνα:
    Στο άρθρο φαίνεται πως δεν ερευνήθηκαν επαρκώς οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών. Ενώ το περιστατικό βασίζεται σε καταθέσεις και σε μια δίκη, η προσέγγιση παραμένει επιφανειακή και περιορίζεται μόνο στα σημεία που ενισχύουν την παρουσίαση του άνδρα ως θύτη.
  4. Αποτύπωση κοινωνικών στερεοτύπων:
    Η παρουσίαση της γυναίκας αποκλειστικά ως θύματος και του άνδρα ως δράστη ενισχύει κοινωνικά στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Επιπλέον, δεν εξετάζεται καθόλου ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν οι συγκρούσεις στην ψυχολογία των παιδιών και το πώς ενδεχομένως οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται τη διαμάχη.

    Η πρόσφατη νομοθεσία που επιτρέπει τη σύλληψη μόνο βάσει καταγγελίας, ειδικά όταν η διαμάχη λαμβάνει χώρα παρουσία ανηλίκων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους, όπως η κατάχρηση του νόμου μέσω ψευδών καταγγελιών. Αυτό όχι μόνο συνιστά ποινικό αδίκημα, αλλά πλήττει και την αξιοπιστία των πραγματικών θυμάτων. Η μονοδιάστατη προσέγγιση των μέσων ενημέρωσης και των θεσμών, όπως εκφράζεται από το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη και άλλους εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., επιτείνει το πρόβλημα, ενισχύοντας στερεότυπα που παρουσιάζουν όλους τους άνδρες ως θύτες. Παράλληλα, η απροθυμία των ανδρών να καταγγείλουν αντίστοιχες συμπεριφορές από γυναίκες, συχνά λόγω κοινωνικών πιέσεων ή υποτίμησης τέτοιων περιστατικών από τα αρμόδια όργανα, καταδεικνύει την ανάγκη για πιο ισορροπημένη και αμερόληπτη θεσμική και επικοινωνιακή αντιμετώπιση.

     

Ως πολίτης που ενδιαφέρεται για την αντικειμενική δράση, ζητώ:

  • Από το ΕΣΡ να εξετάσει το ζήτημα και να αξιολογήσει κατά πόσο η δημοσίευση τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας.
  • Από την ΕΣΗΕΑ να ευαισθητοποιήσει τους δημοσιογράφους για την ανάγκη μιας πιο ισορροπημένης και τεκμηριωμένης κάλυψης θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» να δημοσιεύσει διευκρινίσεις ή διορθώσεις που να αντανακλούν την πολυπλοκότητα του θέματος, αποφεύγοντας γενικεύσεις που ενισχύουν στερεότυπα.
  • απο την ΕΛ.ΑΣ: Η αστυνομία, ως θεσμικό όργανο, οφείλει να επιδεικνύει απόλυτη αντικειμενικότητα και αμεροληψία κατά την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Η άνιση στάση ή η προκατάληψη υπέρ του ενός φύλου, είτε λόγω κοινωνικών στερεοτύπων είτε λόγω πίεσης από πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό. Η επιβολή του νόμου πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αμερόληπτη έρευνα και τεκμηρίωση, με ίση μεταχείριση όλων των εμπλεκομένων, ανεξαρτήτως φύλου, προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη και να αποτρέπονται φαινόμενα κατάχρησης της διαδικασίας καταγγελίας.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί σεβασμό, προσοχή και αμερόληπτη αντιμετώπιση. Είναι καθήκον όλων μας, και ιδίως των μέσων ενημέρωσης, να συμβάλουν στην καταπολέμηση της προκατάληψης και στη διαμόρφωση μιας δικαιότερης κοινωνίας.

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου:
  1. Αναθεώρηση Δηλώσεων: Το Γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ να ανακαλέσουν δηλώσεις που προωθούν σεξιστικά στερεότυπα και οφείλουν συγγνώμη, καθώς και ενεργείες και δράσεις που αποδυκνύουν οτι υπάρχει ίση μεταχείρηση προς τους πολίτες.
  2. Αναθεώρηση Πρωτοκόλλων: Η ΕΛ.ΑΣ. να αναθεωρήσει τα πρωτόκολλά της ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική διερεύνηση όλων των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα του καταγγέλλοντος όσο και του καταγγελλόμενου.
  3. Αξιολόγηση και Καταγραφή Ψευδών Κατηγοριών: Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση που να καταγράφει τα ευρήματα.
  4. Εκπαίδευση Στελεχών: Να θεσπιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την κατανόηση και σωστή εφαρμογή των νόμων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την ίση μεταχείρηση.
  5. Ανθρωπιστικές Συνθήκες Κράτησης: Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα ώστε να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  6. Υποστήριξη Ψυχικής Υγείας και Δομές Βοήθειας: Είναι κρίσιμο η ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στη δημιουργία και ενίσχυση δομών για θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, να αναγνωριστεί και να δοθεί βοήθεια σε άνδρες και αγόρια που πέφτουν θύματα πολλαπλών ειδών βίας. Η μέχρι σήμερα μη δεοντολογική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να διορθωθεί άμεσα, με παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης στους λειτουργούς και εξειδικευμένη υποστήριξη προς τα θύματα

Το ζήτημα που θίγεται δεν αφορά μόνο την προστασία των δικαιωμάτων των ανδρών, αλλά και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η μη συμμόρφωση με τις βασικές αρχές νόμων και δεοντολογίας και ίσης μεταχείρισης, αλλά και η μονοπλευρη παρουσιαση του θέματος σε εκπομπές και απο τους θεσμούς και τις αρχές, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τον νομικό πολιτισμό όταν συμβαίνει.

Με εκτίμηση,
Α. Αγησιλάου

Comments are closed.