Πύργος της Βαβέλ – Η Βρετανία δεν συμφωνεί τελικά με τον Μακρόν για την εκεχειρία στην Ουκρανία
Η Βρετανία διαψεύδει τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και απαντάει ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση για εκεχειρία ενός μήνα στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχει συμφωνία για κάτι που να μοιάζει με εκεχειρία» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας Λιουκ Πόλαρντ μιλώντας στο Times Radio.
Προφανώς οι Ευρωπαίοι μόνο ενωμένοι δεν είναι απέναντι στην Ουκρανία, που τόσο υποστηρίζουν, με τις όποιες αντιδράσεις για τα όσα συνέβησαν στον Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο να φαίνονται πλέον ως πυροτέχνημα υποκρισίας.
Στην Σύνοδο συμμετείχε ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Mark Rutte, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson, της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre και της Τσεχίας Petr Fiala, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan.
Παρόντες στη Σύνοδο ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.α..
«Πολλά ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι, με την επιφύλαξη πιο ενδελεχών συζήτήσεων με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους, όμως μια εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας», σχολίασε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε στους Financial Times ότι «δεν ήταν σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου» και ότι υπήρχαν διάφορες επιλογές στο τραπέζι.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Μακρόν δήλωσε ότι Παρίσι και Λονδίνο προτείνουν να κηρυχθεί μερική εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στον πόλεμο στην Ουκρανία που θα αφορά τις επιχειρήσεις στον αέρα, τη θάλασσα και τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές.
Ο Μπαρό από την πλευρά του πρόσθεσε σήμερα ότι πιστεύει πως ο Ζελένσκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους μετά την έντονη αντιπαράθεση που είχαν την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο.
Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μπαρό είπε ότι η μηνιαία εκεχειρία θα δείξει αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν λειτουργεί καλή τη πίστει.
«Η συμπεριφορά του Πούτιν απέναντι σε μια τέτοια εκεχειρία θα δείξει αν είναι πρόθυμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στόχο μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία« είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Πιστεύω ότι υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές, κοινή συνειδητοποίηση ότι είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, προς το συμφέρον των Ευρωπαίων και προς το συμφέρον των Αμερικανών να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσουν τις ιμπεριαλιστικές τάσεις» της Ρωσίας, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους του πάνω “σε κοινές θέσεις” προκειμένου να προσπαθήσουν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει υπόψη του τα συμφέροντά τους έναντι της Ρωσίας.
“Θα ορίσουμε τις κοινές μας θέσεις: αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό που δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Αυτές οι θέσεις θα παρουσιαστούν στους Αμερικανούς εταίρους μας”, έγραψε σήμερα στο Telegram ο Ζελένσκι μετά τη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Λονδίνο για την Ουκρανία με τη συμμετοχή πολλών Ευρωπαίων ηγετών.
Προτεραιότητα είναι να καταλήξουμε σε μια “στέρεη και βιώσιμη ειρήνη και σε μια καλή συμφωνία για το τέλος του πολέμου”, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Comments are closed.