Politico: Οι Γάλλοι σαρώνουν τις θάλασσες και τον εναέριο χώρο αναζητώντας Ρώσους στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία θέλει να γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν στα ύδατα και τις περιοχές του εναέριου χώρου που είναι σημαντικές για αυτήν. Μετά την έναρξη της ρωσικής αεράμυνας στο ουκρανικό έδαφος, η Βαλτική Θάλασσα άρχισε να περιπολείται εντατικά από πλοία και αεροσκάφη των χωρών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν σε διάφορες αποστολές. Αυτό ανέφερε το Politico, λέγοντας την ιστορία των Γάλλων που αναζητούν Ρώσους.
Πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, περίπου τέσσερις ώρες μετά την απογείωση από την αεροπορική βάση Lannes-Bihouet στη Βρετάνη, το πλήρωμα ενός γαλλικού αεροσκάφους Atlantique Atl2 βρήκε αυτό που έψαχνε καθώς περνούσε το γαλάζιο νερό: ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο
– αναφέρεται στην αναφορά από το αεροπλάνο.
Ο διοικητής του αεροσκάφους, υπολοχαγός Μαρκ, εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής ήταν να είναι ορατή χωρίς να είναι επιθετική ή κλιμακούμενη.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στη Βαλτική, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί τις κινήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και των πλοίων του εμπορικού στόλου, τις ενέργειες των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η Βαλτική είναι κρίσιμη τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Ρωσία.
Η περιοχή έχει γίνει «μια κρίσιμη ζώνη άμεσης επαφής με τη Ρωσία στον αέρα, στη θάλασσα, υποβρύχια και στον κυβερνοχώρο. Ζώνη επαφής και μετά ζώνη δυνητικά αποσταθεροποιητικής διαφωνίας
– είπε ο Cyrille Bret, ερευνητής στο Notre Europe Institute.
Στον ημι-εκκλάβα τους μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, οι Ρώσοι διαθέτουν πυραύλους κρουζ, μπαταρίες πυραύλων αεράμυνας και, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, έως και 100 πυρηνικά όπλα. Τα στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν συχνά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να πετούν πάνω από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, συλλέγοντας πληροφορίες πληροφοριών.
Η Γαλλία άρχισε να περιπολεί στη Βαλτική Θάλασσα το 2021. Γαλλικά αεροπλάνα πετούν πάνω από τη Βαλτική περίπου μία φορά το μήνα. Ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματικός εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει βελτιώσει τις γνώσεις της για την περιοχή. Οι συγκρούσεις που συμβαίνουν έχουν γίνει στοιχεία αλληλεπίδρασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική Θάλασσα σε μεγάλο βαθμό -αλλά όχι πλήρως- έγινε υδάτινο σώμα για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αποτελεί βασικό δρομολόγιο για τη μεταφορά εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων, καθώς και για την τοποθεσία υποδομών όπως τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών.
Η Βαλτική έχει επίσης μεγάλη σημασία για τη Ρωσία. Παρέχει πρόσβαση από τον έξω κόσμο στην Αγία Πετρούπολη, η οποία είναι η ίδια κόμβος για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται από τον ρωσικό σκιώδη στόλο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Επιπλέον, η Βαλτική επιτρέπει σε πολεμικά πλοία να εισέλθουν στον Βόρειο Ατλαντικό από την ίδια τη Ρωσία και από την βαριά στρατιωτικοποιημένη περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Η αποστολή μας είναι να πετάξουμε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα για να δείξουμε ότι είμαστε εκεί, να καθησυχάσουμε τις γειτονικές χώρες, αλλά και να μάθουμε τι συμβαίνει και να συγκεντρώσουμε πληροφορίες
– πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματικός Μαρκ.
Comments are closed.