Φοβάται την κάλπη ο Ζελένσκι «Αν γίνουν εκλογές, χάνουμε τον στρατό μας»
Βρήκε νέα δικαιολογία για την ακύρωση των εκλογών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που κάποτε παρουσιαζόταν ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, φαίνεται να έχει βρει μια ακόμη δικαιολογία για να κρατήσει την εξουσία στα χέρια του χωρίς την ενοχλητική διαδικασία των εκλογών.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι εκλογές θα ήταν “καταστροφή” για το Κίεβο, καθώς θα αποσταθεροποιούσαν τη χώρα και – άκουσον άκουσον – θα έθεταν σε κίνδυνο τον ουκρανικό στρατό!
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ITV News, η διεξαγωγή εκλογών τώρα θα ωφελούσε μόνο τη Ρωσία. Έτσι, ο ίδιος φρόντισε να αναβάλει κάθε δημοκρατική διαδικασία επ’ αόριστον, φυσικά “για το καλό της Ουκρανίας”.
Βέβαια, σύμφωνα με το ρωσικό αφήγημα, η θητεία του έχει λήξει από τον Μάιο του 2024, καθιστώντας τον ηγέτη του Κιέβου έναν “άνευ νομιμοποίησης” κυβερνήτη. Ένα μικρό, αλλά μάλλον ενοχλητικό ζήτημα, που ο ίδιος προσπερνά με χαρακτηριστική άνεση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, τόνισε ότι οι εκλογές στην Ουκρανία “πρέπει να γίνουν”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς, προτιμούν να υπάρχει τουλάχιστον μια επίφαση δημοκρατίας στο Κίεβο, έστω και για τα μάτια του κόσμου.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι φαίνεται να πιστεύει πως η δημοκρατία είναι ένα προνόμιο που μπορεί να απολαμβάνεται μόνο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες – και οι συνθήκες, φυσικά, δεν το επιτρέπουν.
“Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο πληθυσμός μας είναι εναντίον των εκλογών, όλοι οι άνθρωποι είναι εναντίον τους”, διακήρυξε με αυτοπεποίθηση. Το γεγονός ότι δεν έχουν ερωτηθεί οι πολίτες μέσω εκλογών για να επιβεβαιωθεί αυτό, είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξήγηση που έδωσε είναι ότι αν διεξαχθούν εκλογές, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να άρει τον στρατιωτικό νόμο, κάτι που θα οδηγήσει στην… αποσύνθεση του στρατεύματος.
Οι στρατιώτες, όπως εξήγησε, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, και “θα έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους” – προφανώς, μέχρι τώρα, δεν το έχουν. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αν δεν τους υποχρεώσει το κράτος να παραμείνουν στο μέτωπο, θα χάσουν την “ικανότητα μάχης και το ηθικό”. Δηλαδή, αν καταλάβαμε σωστά, ο Ζελένσκι πιστεύει ότι το ηθικό των στρατιωτών του εξαρτάται από το αν τους αφήνει να φύγουν ή όχι. Ενδιαφέρουσα οπτική.
Η Ουκρανία, υπό τη διακυβέρνηση Ζελένσκι, έχει γίνει διάσημη για τις… πρωτοποριακές της μεθόδους επιστράτευσης. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιωτικούς να κυνηγούν πολίτες στους δρόμους, να τους τραβολογούν με τη βία, ακόμα και να τους χτυπούν αν επιχειρήσουν να διαμαρτυρηθούν. Μάλλον, αυτή η μέθοδος στρατολόγησης είναι πιο “αποτελεσματική” από τη λογική των εθελοντών που παλεύουν για τη χώρα τους.
Η διεξαγωγή εκλογών θα ήταν επίσης, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, “logistically impossible” (για να χρησιμοποιήσουμε τη δική του ορολογία), δεδομένου ότι περίπου 8 εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται πλέον στο εξωτερικό. Όμως, αντί να δώσει μια απάντηση για το πώς θα μπορούσε να λυθεί αυτό το ζήτημα, προτίμησε να πετάξει το μπαλάκι στους δυτικούς συμμάχους του, λέγοντας πως αν θέλουν εκλογές, θα πρέπει πρώτα να του εξασφαλίσουν επαρκείς οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις για να πειστούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Τελικά, ίσως ο Ζελένσκι να μην φοβάται τις εκλογές – όπως ισχυρίζεται. Ίσως απλώς φοβάται το αποτέλεσμα τους.
Comments are closed.