Οι δασμοί Trump κλυδωνίζουν αγορές, τράπεζες -3% και ΧΑ -1,84% στις 1.520 μον. – Η διάσπαση των 1.525 μον. οδηγεί στις 1.500 μον.

Οι αγορές κλυδωνίζονται μετά την επιβολή δασμών με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί ξανά παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι χώρες για να τον περιορίσουν

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.519 μονάδες, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές, με πιέσεις στις τράπεζες -3% όπως και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την ανησυχία των επενδυτών να αυξάνεται, μετά την επιβολή δασμών από τον  D. Trump.
Οι αγορές κλυδωνίζονται μετά την επιβολή δασμών 25% στο Μεξικό και τον Καναδά καθώς και δασμό 10% στην Κίνα, με το δολάριο να  ενισχύεται κάνοντας τα προϊόντα ακόμα πιο ακριβά, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ξανά παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι χώρες για να τον περιορίσουν.
Ο Καναδάς αντέδρασε με δικές του κυρώσεις στις αμερικανικές εισαγωγές και το Μεξικό απείλησε να κάνει το ίδιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump διεμήνυσε χθες Κυριακή 2/2 πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ “πολύ σύντομα” θα μπουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών.
Ο Γενικός Δείκτης μετά τα υψηλά 14 ετών και τα αξιόλογα κέρδη του Ιανουαρίου, προσγειώθηκε απότομα, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.525 μονάδων με επόμενη στάση το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων.
Ομοίως, ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις 1.400 και τις 1.385 μονάδες, με επόμενη στήριξη τις 1.340 και 1.300 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank -3,7% και ακολουθούν Εθνική -2,5%, Eurobank -2,4% και  Πειραιώς -2,4%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν ΕΛΧΑ -4,8%, Viohalco – 4,5%, Aegean -4%, Τιτάν -3%, Metlen -3%…ενώ  για μια ακόμη φορά επιστρατεύτηκε η δεικτοβαρής Coca Cola +1,2% για να ανακόψει την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Η αυξημένη αβεβαιότητα εξαιτίας των δασμών επισκιάζουν την αναβάθμιση του τραπεζικού τομέα.
Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες (Εθνική και Eurobank σε επενδυτική βαθμίδα) προχώρησε η Standard & Poor’s την Παρασκευή 31/1, επικαλούμενη τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους αλλά και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας όμως πως είναι σε σημείο καμπής.
Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε ‘BBB-/A-3’ από ‘BB+/B’, με το outlook να είναι σταθερό.
Eπίσης, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank σε ‘BB+/B’ με σταθερό outlook, ενώ αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘BB+/B’ από ‘BB’, με τις προοπτικές να είναι σταθερές.
Τέλος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Aegean Baltic Bank σε ‘BB’ από ‘BB-‘ με την προοπτική να είναι σταθερή.
Το deal για την Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε και ίσως και στις 3 ή 4 Φεβρουαρίου 2025 θα ανακοινωθεί και επίσημα η Εθνική Ασφαλιστική περνάει στον έλεγχο της Πειραιώς, πούλησε το αμερικανικό fund CVC αλλά και η Εθνική τράπεζα το ποσοστό μειοψηφίας που κατείχε.  
Η απόφαση ελήφθη τόσο με όρους γεωπολιτικούς, όσο και εθνικούς, προκειμένου να μη φθάσει το CVC στο σημείο να την πουλήσει σε κάποια ξένη εταιρεία.
Η επιτυχία του deal θα πρέπει να πιστωθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος πραγματοποίησε με απόλυτη μυστικότητα τις επαφές με το CVC που κατέληξαν σε αίσιο πέρας.
Υπενθυμίζεται ότι το BN, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις είχε προαναγγείλει 3 φορές πως η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει κάτι μεγάλο και εκ των πραγμάτων δικαιώνεται και επιβεβαιώνεται.
Εν τω μεταξύ, στο 2,5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2025 από 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Αρκετά υψηλότερα αναμένεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώνεται στο 3,1% από 2,9%  τον Δεκέμβριο του 2024.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό  Δείκτη στο -2,25% και ο Γενικός Δείκτης στο  -1,25%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -3,5%, Eurobank -3,38%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,79%.
Λίγο πριν τις 12;30, εντάθηκαν οι πιέσεις και στα μη τραπεζικά blue chips, με Viohalco  -4,83%, Tιτάν, Metlen άνω του -3%,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,93%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -1,91% στις 1.519 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.530,49 μονάδες και χαμηλό τις 1.519,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 56 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 9 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,05 εκατ. ευρώ και όγκου 1,7 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Eθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 2,48 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,35 εκατ. τεμάχια αξίας 2,48 εκατ. ευρώ.
Η Intrakat 50 χιλ. τεμάχια αξίας  253 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1,519 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.525 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, οι 1.485 και  οι 1.450 μονάδες.
Επόμενη στάση οι 1.442 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.428 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.560 μονάδες και ακολουθούν οι 1.580 μονάδες και οι 1.600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.377 μονάδες, διασπώντας τις στηρίξεις των 1.400 και  τις 1.385 μονάδων με επόμενες τις 1.340 και τις 1.300 μονάδες.
Η διάσπαση των 1.300 μονάδων οδηγεί στις 1.262 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι  1.245 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και τις 1.500  μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,32% – Το spread με την Ιταλία στις -24 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στη αγορά ομολόγων, στον απόηχο της επιβολής δασμών από τον D. Trump , με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,32% και το 10ετές ιταλικό 3,56% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Αγορές καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,54% και το 2ετές στο 4,28%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Ο αμερικανικός οίκος Moody’s είναι ο ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει τοποθετήσει την Ελληνική Οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα,  βαθμολογεί την ελληνική οικονομία σε Ba1 με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω την επενδυτική βαθμίδα.
Η επόμενη αξιολόγηση της είναι προγραμματισμένη στις 14/3 και στις 19/9 του 2025.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.,
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα 3/2 οι ασιατικές αγορές μετά την εφαρμογή των δασμών 25% του προέδρου των ΗΠΑ, D.Trump σε αγαθά από το Μεξικό και τον Καναδά, παράλληλα με τον δασμό 10% στις εισαγωγές από την Κίνα το Σαββατοκύριακο.
Οι επενδυτές εξέτασαν επίσης τις εκθέσεις οικονομικών δεδομένων από Ιαπωνία, Κίνα και  Αυστραλία.
Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας μειώθηκε τον Ιανουάριο με τον δείκτη Jibun Bank Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) να προσγειώνεται στο 48,7, χαμηλότερα από το 49,6 του Δεκεμβρίου και παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας συρρικνώθηκε στο 50,1 τον Ιανουάριο, από το 50,5 του περασμένου μήνα, αλλά πάνω από το πάνω από το ουδέτερο 50.
Οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο
Αναλυτικά,  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,69%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,34%, ο δείκτης  Kospi στην Ν. Κορέα στο -2,54% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,79%.
Οι κινεζικές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω των διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

Τριγμοί καταγράφονται στα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, «εξεφρασε τη λύπη της» για την απόφαση του Trump να επιβάλει σαρωτικούς τιμωρητικούς δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα το Σάββατο (1/2).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να λάβει παρόμοια μέτρα κατά της ΕΕ.
«Η εμπορική και επενδυτική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025.
«Οι δασμοί δημιουργούν περιττή οικονομική αναστάτωση και οδηγούν τον πληθωρισμό.
Είναι αρνητικοί για όλες τις πλευρές».
Ωστόσο, είπε ο εκπρόσωπος, «η ΕΕ θα απαντούσε σθεναρά σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο επιβάλλει άδικα ή αυθαίρετα δασμούς σε αγαθά της ΕΕ».
Στο επίκεντρο μια σειρά οικονομικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη μεταποίηση στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη και τον πληθωρισμό στο μπλοκ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί  στο 2,5% τον Ιανουάριο του 2025 από 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, στις 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο,  από το 45,1 τον Δεκέμβριο, σε υψηλό οκτώ μηνών.
Ο δείκτης παραγωγής του Mingufacturing PMI σημείωσε επίσης υψηλό οκτώ μηνών, σημειώνοντας άλμα από 44,3 τον Δεκέμβριο σε 47,1 τον Ιανουάριο.
Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο, με τον PMI να έρχεται στις 45,0, βελτιωμένος  κατά 2,5 μονάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, την υψηλότερη ανάγνωση από τον Μάιο του περασμένου έτους, ωστόσο παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50,0.
Η μεταποιητική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της S&P Global.
Ειφικότερα, ο δείκτης του manufacturing Purchasing Managers (PMI) διαμορφώθηκε στις 48,3, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,3 μονάδες από τον Δεκέμβριο και 0,1 μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με την προκαταρκτική ανάγνωση.
Oριακή άνοδος +0,10% καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στα 53,30 ευρώ.
Ανοδικά  κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 76,72  δολ. το βαρέλι στο +1,4% και του αμερικανικού αργού στα 74,30 δολ. το βαρέλι στο +2,4%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,7%, ο δείκτης FTSE MIB στο -1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,4%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται  στο -1,3%, του S&P 500 στο -1,5% και του Nasdaq στο -1,7%.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις  καταγράφονται στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 8,2040 ευρώ, με πτώση -2,1% με όγκο 995 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,7240 ευρώ, με πτώση -3,36%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 4,2770 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 1,55 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 5,35  δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,3680 ευρώ, με πτώση -2,27%, με όγκο 980 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,71 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima  στα 13,20 ευρώ, με πτώση -1,49% με όγκο 9,7 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 974 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,96 ευρώ, με πτώση -2,36%, με όγκο 103 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank στα 0,7140 ευρώ, με πτώση -3,25%, με όγκο 760 χιλ.τεμάχια  και αποτίμηση στα 1,16 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,40ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά κινείται το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών με χαμηλές συναλλαγές
Τη μεγαλύτερη πτώση  καταγράφουν ΕΛΧΑ -5%, Viohalco -4,7%, Aegean -4%, Μetlen, Τιτάν…
Στον αντίποδα, ανοδικά κινείται μόνο η  Coca Cola.
Η Coca Cola στα 33,82 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση στα 12,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ στα 16,32 ευρώ, με πτώση -1,45% και αποτίμηση 6,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,45 ευρώ, με πτώση -1,03%  και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μetlen στα 33,74 ευρώ, με πτώση -2,93% και κεφαλαιοποίηση 4,82 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 12,89 ευρώ, με πτώση -2,27% και αποτίμηση 4,75 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 44,35 ευρώ, με πτώση -2,95% και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 18,34 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,9 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 20,00 ευρώ,αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,37 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,3750 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil  στα 20,84 ευρώ, με πτώση -2,43% και  κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 25,74 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 6,07 μευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 646 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,99 ευρώ, με πτώση -5,01% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 2,79 ευρώ, με πτώση -3,63% και κεφαλαιοποίηση 87 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,32% – Το spread με την Γερμανία στις 89 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/2 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,32% και το 10ετές ιταλικό 3,56% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 89 μονάδες βάσης από 86 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,58% ή 580 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 38 μονάδες βάσης.

Bελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/2 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Φεβρουαρίου ανουαρίου του 2025 στο 3,60%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/2/2025 στο 2,43%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,70% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,94% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,98%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

Source bankingnews

Comments are closed.