Ξεχάστε Καναδά, Γροιλανδία και Παναμά – Αυτό που πραγματικά καίει τις ΗΠΑ είναι… ο Παγκόσμιος Άξονας της Ανατροπής

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ είναι ευδιάκριτη και σχηματοποιημένη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν.
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η αμφισβήτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους είναι τόσο ευδιάκριτη και σχηματοποιημένη.
Η ανησυχία των αμερικανικών ελίτ διαχέεται στα ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που επισημαίνουν πόσο κρίσιμη θα είναι η προεδρία του Donald Trump.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ η εσωτερική ατζέντα του Trump είναι αρκετά σαφής η εξωτερική του πολιτική είναι ομιχλώδης.
Κυριαρχεί το ζήτημα της Ουκρανίας και πώς σκοπεύει να το προσεγγίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να το λύσει σε 100 μέρες.
Ασαφές παραμένει και το σχέδιο του για την Κίνα, την οποία τα γεράκια του Πενταγώνου θεωρούν τον πιο σημαντικό αντίπαλο των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες.
Και σίγουρα οι δασμοί δεν είναι λύση.
Η άνοδος της Κίνας δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά υπό τον σημερινό της πρόεδρο, Xi Jinping, ηγείται της προσπάθειας δημιουργίας του πολυπολικού κόσμου που ναρκοθετεί το σχέδιο των Αμερικανών για διαιώνιση της παγκόσμιας ηγεμονίας.

axis.jpg
Ο Άξονας της Ανατροπής

Το στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ θεωρεί ότι η Κίνα πως θα κινηθεί εναντίον της Ταϊβάν την επόμενη δεκαετία.
Δεν είναι σαφές πώς θα απαντούσε ο Trump δεδομένων των σχολίων του για την Ταϊβάν στο παρελθόν.
Και γενικότερα οι Αμερικανοί πιστεύουν πως η Κίνα είναι το ηγετικό μέλος του «Άξονα της Ανατροπής».
Τα πιο εξέχοντα μέλη αυτής της συμμαχίας είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Στη διευρυμένη αυτή συμμαχία, που έχει αποτύπωμα και στους BRICS, συμμετέχουν χώρες που ασφυκτιούν  με την παρούσα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων, βασισμένη σε κανόνες όπως αυτή διατυπώθηκε και οικοδομήθηκε από τις ΗΠΑ.
Η περαιτέρω ενίσχυση του Άξονα Ανατροπής είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για τις αμερικανικές ελίτ και πλέον δεν το κρύβουν.
Και το αμερικανικό κατεστημένο αυτό ακριβώς αναμένει από τον Trump: Έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του Άξονα Ανατροπής;
Η μεταψυχροπολεμική φιλελεύθερη διεθνής τάξη περιελάμβανε και στο πρόσφατο παρελθόν χώρες που είχαν αμφισβητήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ αλλά ως επί το πλείστον επρόκειτο για μικρά κράτη που δεν συνιστούσαν απειλή, όπως η Βενεζουέλα και η Συρία.

axis_4.jpg

 Χωρίς όρια η στρατηγική σχέση Κίνας – Ρωσίας

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush είχε χαρακτηρίσει ως «Άξονα του Κακού», τα κράτη εκείνα που αμφισβητούσαν την αμερικανική κυριαρχία.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Pusan, Robert Kelly, η ταχεία άνοδος της Κίνας έδωσε νέα πνοή στους αμφισβητίες της ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Σήμερα το ιστορικό της κινεζικής ανάπτυξης και σταθερότητας είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις χώρες που θέλουν να αντισταθούν στην Pax Americana, επισημαίνει ο Kelly.
Το Πεκίνο έχει προσελκύσει πολλά δυσαρεστημένα κράτη, προφανέστερα τη Ρωσία το θύμα της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ και απατηλών συμφωνιών, όπως αυτές του Minsk, που η Δύση ποτέ δεν τηρούσε.
Η Κίνα γνώριζε αναμφίβολα την πρόθεση του Ρώσου πρόεδρου Vladimir Putin να αρχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24/2/2022 και η υποστήριξη του Πεκίνου –διπλωματική και οικονομική– ήταν ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα.
Ο Putin  και ο Xi έχουν δηλώσει ότι η στρατηγική τους συνεργασία «δεν έχει όρια».
Από τις άλλες δυνάμεις του Άξονα Ανατροπής ξεχωρίζουν Ιράν και Βόρεια Κορέα.
Είναι περιφερειακές δυνάμεις, που αποσπούν την προσοχή των ΗΠΑ σε μία ιδιαίτερα στρατηγική περιοχή.

axis_2.jpg
Αιχμή του δόρατος η Ρωσία – Οι ελίτ των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν λάθος την επιλογή των δασμών στην Κίνα

Ο Kelly υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι ο «ταμίας» του Άξονα Ανατροπής τον οποίο και χρηματοδοτεί χάρη στην οικονομική ευρωστία του.
Το μεγάλο ερώτημα για τους Αμερικανούς είναι εάν τα κράτη που απαρτίζουν τον Άξονα Ανατροπής θα μπορούσαν να θυσιάσουν κάποια εθνικά συμφέροντα στον βωμό ενός ευρύτερου, κοινού προγράμματος.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως αυτό είναι πιθανό να συμβεί το επόμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος του εν λόγω Άξονα τη Ρωσία του Putin.
Σύμφωνα με τον Kelly, το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η σχηματοποίηση του Άξονα Ανατροπής είναι τα μέλη της συμμαχίας να αναγνωρίσουν τον ηγετικό ρόλο της Κίνας.
Όπως επισημαίνει, η Κίνα είναι η μόνη αρκετά ισχυρή οικονομικά που μπορεί να χρηματοδοτήσει την ευρεία πρόκληση για τις ΗΠΑ και τη φιλελεύθερη τάξη.
Θα μπορούσε σε χώρες με υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και ριζοσπαστική ιδεολογία, όπως Ιράν και Βόρεια Κορέα, να ενισχύσει οικονομικά υψηλού ρυθμού στρατιωτικές αναπτύξεις.
Βέβαια η Κίνα με το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο θα πρέπει να έχει μία συνετή και διακριτική ηγεσία στον Άξονα Ανατροπής για να μην προκαλέσει τριβές στη συμμαχία.
Ο Kelly εκτιμά ωστόσο ότι μια πλήρης κινεζική στροφή ενάντια στη φιλελεύθερη διεθνή τάξη θα τερμάτιζε τις εμπορικές σχέσεις που τροφοδότησαν την ανάπτυξή της εδώ και δεκαετίες.
«Αυτός είναι ο μοχλός που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο Trump για να εμποδίσει την Κίνα να συμβιβαστεί πλήρως με το σχέδιο ανατροπής του Putin.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τάση του Trump για την επιβολή δασμών είναι προβληματική.
Η διακοπή της εμπορικής σχέσης Κίνας-ΗΠΑ θα διευκολύνει την Κίνα να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τον Άξονα Ανατροπής», υποστηρίζει ο Kelly.

axis_1.jpg

Source bankingnews

Comments are closed.