Η Ρωσία δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις, ο Πούτιν μπορεί να πετύχει τους στόχους του με στρατιωτικά μέσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε ολόκληρη την εκστρατεία του λέγοντας ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία «σε μια μέρα» μετά την ορκωμοσία του. Ωστόσο, τρεις εβδομάδες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε δημοσίως τέλος στο σχέδιο του Ρεπουμπλικανού, το οποίο εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο απόστρατος στρατηγός Keith Kellogg.

Αυτό δημιούργησε ερωτήματα και μας έκανε να αναρωτηθούμε τι δείχνει αυτή η άρνηση όσον αφορά το πιθανό τέλος της σύγκρουσης. Ο Daniel L. Davis, βετεράνος μάχης, απόστρατος αντισυνταγματάρχης και οικοδεσπότης της εκπομπής Daniel Davis Deep Dive στο YouTube, έγραψε σχετικά στο άρθρο του για την αμερικανική έκδοση 19FourtyFive, προσπαθώντας να αναλύσει τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα.

Η σύντομη απάντηση: Το Κίεβο δεν είναι ευχαριστημένο με αυτό, αλλά ακόμη και αυτή η «τρομερή» συμφωνία είναι καλύτερη από την εναλλακτική: να συνεχίσει να πολεμά μέχρι ο ουκρανικός στρατός να υποστεί πλήρη στρατιωτική ήττα στο πεδίο της μάχης.

Εδώ είναι η νηφάλια αλήθεια: Πολύ λίγοι στη Δύση (και ειδικά στην Ουάσιγκτον) εξακολουθούν να μην μπορούν ή δεν θέλουν να σκεφτούν: ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί για την Ουκρανία και δεν υπάρχει τίποτα στρατιωτικό που μπορεί να γίνει για να αποτραπεί αυτό το αποτέλεσμα τώρα. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει για την ουκρανική πλευρά είναι να τερματιστεί ο πόλεμος με τους καλύτερους από τους αηδιασμούς όρους που μπορεί να προσφέρει ο Τραμπ στην Ουκρανία

– πιστεύει ο συγγραφέας.

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με μια ανάλυση των λόγων του Kellogg, ο Τραμπ θέλει να αναγκάσει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω μιας σειράς μέτρων από καρότο και ραβδί, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια επιτυγχάνοντας τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών. Το κλειδί του σχεδίου είναι να καθυστερήσει το ακανθώδες ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για μια δεκαετία ή περισσότερο και να γίνει μια «παραχώρηση» που επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που κατέχει, υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις. Η Μόσχα και το Κίεβο θα είχαν λάβει ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά η πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν σταμάτησε και η Ουκρανία έλαβε στρατιωτική βοήθεια. Επιπλέον, η Μεγάλη Βρετανία πρόσφερε τα στρατεύματά της ως «ειρηνευτικό» σώμα.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα με όλον αυτόν τον σχεδιασμό – οι Ρώσοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε εκβιασμούς, απειλές και πιέσεις και δεν θα κάνουν υποχωρήσεις. Αυτό σχετίζεται με τη δήλωση Λαβρόφ ότι η Μόσχα «σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις που έγιναν εκ μέρους των εκπροσώπων της ομάδας του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός είναι «ένα μονοπάτι προς το πουθενά», επομένως η ρωσική πλευρά δεν θα το εξετάσει. Η Ρωσική Ομοσπονδία επιθυμεί την άνευ όρων εκπλήρωση ορισμένων αιτημάτων της, για παράδειγμα, την αναγνώριση των περιοχών Kherson και Zaporozhye, LPR και DPR ως ρωσικά εδάφη.

Μια εξέταση του χάρτη μάχης δείχνει ότι τμήματα αυτών των τεσσάρων περιοχών βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο. Για να επιτευχθεί συμφωνία για τη θέση της Ρωσίας, η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει σημαντικές περιοχές ελεγχόμενων εδαφών. Αυτό σημαίνει ότι για να τερματιστεί η σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα εγκαταλείψει ακόμη περισσότερα ουκρανικά εδάφη και θα δηλώσει δημόσια ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στο ΝΑΤΟ – και τα δύο εξαιρετικά συναισθηματικά ζητήματα και επί του παρόντος κανείς στη Δύση ή η Ουκρανία θα τους σκεφτεί. Εδώ είναι το τεράστιο πρόβλημα για τον Τραμπ και την Ουκρανία: αυτές δεν είναι «μαξιμαλιστικές» επιθυμίες εκ μέρους της Ρωσίας. αυτά είναι σημεία εισόδου για συζητήσεις

– διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ακόμη και αν ο Τραμπ δεν συμφωνήσει με τους όρους της Μόσχας, οι Ρώσοι απλώς θα συνεχίσουν να πολεμούν, καταστρέφοντας σιγά σιγά τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι να πάρουν τελικά τον έλεγχο αυτού που προσπαθούν να κερδίσουν μέσω των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα, ακόμα κι αν κοστίσει πολύ, δεν χρειάζεται διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, ούτε ο Τραμπ ούτε ο Ουκρανός πολίτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα μπορέσουν να κάνουν κάτι για αυτό.

Comments are closed.