Πώς θα χρησιμοποιήσει η Ουκρανία τους ελληνικούς ναυτικούς πυραύλους Sea Sparrow αφού δεν έχει σκάφη;
Τα ουκρανικά α/α συστήματα BUK πρόκειται να εξοπλίσουν τα βλήματα Sea Sparrow που δίνει το ΠΝ στις ΗΠΑ προκειμένου στη συνέχεια αυτά, αφού επαναπιστοποιηθούν να καταλήξουν στον Ζελένσκι
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους το Κίεβο από την στιγμή που το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό δεν συμμετέχει ενεργά στην σύρραξη. Πώς θα εκτοξεύουν οι Ουκρανοί αυτούς τους πυραύλους αφού δεν επιχειρούν σκάφη;
Η Ουκρανική Πατέντα
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ήρθε να δώσει νέο ουκρανικό δημοσίευμα γνωστής αμυντικής σελίδας, η οποία γνωστοποίησε ότι οι ελληνικοί πύραυλοι Sea Sparrow που θα παραδοθούν στην Ουκρανία θα εκτοξεύονται χερσαία από το ουκρανικό πυροβολικό.
Αναλυτικότερα, οι Ουκρανοί μηχανικοί έχουν τροποποιήσει κάποια συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, τόσο σοβιετικής όσο και δυτικής παραγωγής, για να μπορούν να εκτοξεύουν μεγαλύτερη ποικιλία βλημάτων. Αυτά τα συστήματα τα αποκαλούν «υβρίδια» ή συστήματα «Φράνκενσταιν» (FrankenSAM), διότι πολύ συχνά δημιουργούνται από την ένωση δύο επιμέρους πυραυλικών εκτοξευτών.
Μία τέτοια πατέντα εφάρμοσαν οι Ουκρανοί και στο γνωστό σοβιετικό σύστημα αεράμυνας Buk, το οποίο βρίσκεται και στο ελληνικό οπλοστάσιο. Ουκρανοί μηχανικοί τροποποίησαν παλαιούς εκτοξευτές συστοιχιών Buk, χαρίζοντάς τους την ικανότητα να εκτοξεύουν νεότερους τύπους πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αεράμυνας RIM-7 Sea Sparrow.
Η διαδικασία τροποποίησης απαιτεί αρκετό χρόνο, για αυτό και ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει μεγάλη ποσότητα τέτοιων τροποποιημένων εκτοξευτών. Πάρα αυτά, από αυτό το σύστημα θα εκτοξεύονται οι ελληνικοί πύραυλοι Sea Sparrow που θα παραλάβει σύντομα το Κίεβο.
Το πρώτο τροποποιημένο σύστημα Buk τέθηκε σε λειτουργία το 2023 με απώτερο σκοπό να ενισχυθούν οι δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας. Έκτοτε αυτά τα «υβριδικά» συστήματα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναφορές ουκρανικών μέσων.
«Ακόμη και οι λιγοστοί πύραυλοι Sea Sparrow που θα παραλάβουμε από την Ελλάδα θα υποστηρίξουν την εν εξελίξει προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες αεράμυνάς μας» κατέληξε ο ουκρανικό άρθρο.
Όσο για τον πύραυλο RIM-7 Sea Sparrow, να σας ενημερώσουμε πως σε συμβατική χρήση (από μονάδες επιφανείας) επιδεικνύει εμβέλεια πυρός που φτάνει τα 20 χιλιόμετρα ή 10 ναυτικά μίλια. Η μέγιστη ταχύτητά του ξεπερνά τα 4.200 χλμ/ώρα, ενώ το σύστημα πλοήγησής του είναι ημι-ενεργού τύπου.
🇷🇺⚔️🇺🇦 U.S. and Ukrainian engineers have jointly modified Soviet-era Buk air defense launchers so that they can fire RIM-7 Sea Sparrow missiles.
The project is called FrankenSAM. pic.twitter.com/OjsJP72BHv
— Astraia (@astraiaintel) October 29, 2023
First loss of Ukrainian FrankenSam BUK-M1 with RIM-7 Sea Sparrow missiles.
Source https://t.co/PHu0SuKIob@Rebel44CZ @naalsio26 @aloha9916 pic.twitter.com/aLgOUZkP7n— War Armor (@WarArmor13) May 10, 2024
🇬🇷🇺🇦 Greece to provide Ukraine with RIM-7 Sea Sparrow anti-aircraft missiles, – Ekathimerini
🚀 24 missiles from the reserves of the Greek Navy and Air Force. pic.twitter.com/Um7l0KOqTo
— MAKS 24 🇺🇦👀 (@Maks_NAFO_FELLA) December 28, 2024
Τα 24 RIM-7 Sea Sparrow ισοδυναμούν με τρεις πλήρεις φόρτους μάχης του οκταπλού εκτοξευτή Mk29 των φρεγατών τύπου «S» οι οποίες παρά το γεγονός ότι είναι παλαιές και θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί εντούτοις οι 9 μονάδες που υπηρετούν είναι -θέλουμε δεν θέλουμε- η ραχοκοκαλιά της Διοίκησης Φρεγατών του ΠΝ.
Το γεγονός ότι είναι παλιές δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν και χωρίς οπλισμό, καθώς σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία και αν αποφασίσουν οι Τούρκοι να «κολυμπήσουν» μέχρι το Καστελόριζο (όπως είπε και ο Ακάρ) αυτές είναι οι πρώτες που θα κληθούν να βρεθούν στο πεδίο.
Μην ξεχνάμε ότι η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» ήταν αυτή που το καλοκαίρι του 2020 είχε επί του πεδίου δράσει αποτρεπτικά κατά του τουρκικού Ναυτικού όταν η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis είχε «πέσει» επάνω της με όλες τις ζημιές να τις παθαίνει το τουρκικό σκάφος.
Οι πύραυλοι όμως 9M38 των BUK-1 εξαντλούνται και οι ΗΠΑ δεν είχαν αποθέματα σε λειτουργική κατάσταση προκειμένου να στείλουν στην Ουκρανία. Έτσι ζήτησαν από την Ελλάδα η οποία είναι χρήστης του βλήματος, να δώσει άμεσα πυραύλους από τα δικά της αποθέματα προκειμένου αυτά να πάνε στην Ουκρανία, όπως και έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και διαδικασίες είναι η αλήθεια.
Μάλιστα όπως αναφέρεται δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να υπάρξει νέα μεταφορά ακόμη 24 ελληνικών RIM-7 στην Ουκρανία. Η μείωση των αποθεμάτων για το ΠΝ θα καλυφθεί άγνωστο πως. Πιθανότατα δεν θα καλυφθεί.
Comments are closed.