Ο Τραμπ άρχισε να μιλά για την απόκτηση της Γροιλανδίας, μετά από διεκδικήσεις για τον Καναδά και τη Διώρυγα του Παναμά

Ο Τραμπ άρχισε να μιλά για την απόκτηση της Γροιλανδίας! Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» να αναλάβει η Ουάσιγκτον την κυριότητα της Γροιλανδίας. Αυτό δήλωσε σε ένα σχόλιο για την απόφασή του να διορίσει τον επιχειρηματία Κεν Χάουερυ ως νέο Αμερικανό πρεσβευτή στη Δανία, στην οποία ανήκει το νησί.

«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η κυριότητα και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη»

– έγραψε ο πολιτικός στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social.

Η δήλωση αυτή συνόδευσε την ανακοίνωση ότι ο Τραμπ επέλεξε τον συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, για τη θέση του πρέσβη στη Δανία. «Ο Κεν θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε.

Ας θυμηθούμε ότι νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να γίνει ο Καναδάς η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών και επίσης απείλησε να επιστρέψει τη Διώρυγα του Παναμά στον έλεγχο της Ουάσιγκτον.

Το 2019, ο Τραμπ έθεσε ήδη το θέμα της αγοράς της Γροιλανδίας. Αργότερα είπε ότι τον ενδιέφερε αυτό το θέμα «στρατηγικά». Στη συνέχεια στη Γροιλανδία είπαν ότι το νησί δεν πωλείται και στη Δανία εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Τραμπ αστειευόταν. Η ίδια η ιδέα της πώλησης του νησιού στην Κοπεγχάγη ονομάστηκε παράλογη. Η Γροιλανδία φιλοξενεί το διαστημικό κέντρο αναγνώρισης και επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας Pituffik, το οποίο ήταν το σπίτι των αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδιστικών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το σχέδιο για την απόκτηση της Γροιλανδίας εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν, αλλά ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να το αναβιώσει μόλις αναλάβει και πάλι την προεδρία.

Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που στρέφει το βλέμμα του στο νησί. Το 1946, η κυβέρνηση Χάρι Τρούμαν πρότεινε στην Κοπεγχάγη να πουλήσει το νησί στις Ηνωμένες Πολιτείες για 100 εκατομμύρια δολάρια. Σε σημερινά χρήματα, αυτό ήταν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Δανοί απέρριψαν την προσφορά και το 1953 άλλαξαν το καθεστώς της Γροιλανδίας, έτσι ώστε το νησί να γίνει τακτικό αναπόσπαστο μέρος της Δανίας και όχι αποικία.

Comments are closed.