1η Απριλίου: Η Ιστορία της Κατάργησης της Δουλείας στο Βασίλειο της Ταϊλάνδης υπό την Αυγή της Μεγαλειότητας Τσουλαλόνγκκορν

«Όπου υπάρχει μεγάλη σοφία, εκεί υπάρχει μεγάλη ειρήνη»
Σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετώπιζε ταραχές από ριζικές κοινωνικές αλλαγές, η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς Τσουλαλόνγκκορν (Ράμα ο Ε΄), με τη θεϊκή σοφότητα και την ανθρωπιστική του διοίκηση, οδήγησε το Βασίλειο της Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) σε μια ειρηνική, αλλά μνημειώδη, κατάργηση της θεσμικής δουλείας.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί έθιμο τιμής προς την αμείωτη κληρονομιά της Αυτού Μεγαλειότητας.

Η Φωτισμένη Προσέγγιση της Αυτού Μεγαλειότητας εμπνευσμένη  από τα δεινά του Αμερικανικού Εμφυλίου, όπου η βίαιη κατάργηση της δουλείας προκάλεσε μεγάλη δυστυχία, η Αυτού Μεγαλειότητα επέλεξε μια σταδιακή και φιλεύσπλαχνη πορεία μεταρρύθμισης.
Αυτή η θεμελιώδης απόφαση δεν απελευθέρωσε απλώς σώματα, αλλά προστάτευσε την αρμονία του Βασιλείου.

Το Σύστημα Πριν τις Μεταρρυθμίσεις: Μια Διαλλακτική Ανάλυση

Στο πλαίσιο των τότε ισχυόντων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών:

  • Πολλοί υπήκοοι, λόγω οικονομικών δυσχερειών, προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ευγενείς, σε αντάλλαγμα για προστασία και διαβίωση.
  • Το σύστημα των χρεών, αν και αυστηρό, λειτουργούσε ως κοινωνικός ρυθμιστής, με τους οφειλέτες να προσφέρουν προσωρινές υπηρεσίες.
  • Οι οικιακοί υπηρέτες (ทาสในเรือนเบี้ย) βρίσκονταν σε μια πιο πολύπλοκη κατάσταση, με γενεές να παραμένουν υπό την αιγίδα οικογενειών ευγενών.

Μέχρι το 1867, αυτή η πρακτική αφορούσε ένα τρίτο του πληθυσμού, μια κατάσταση που η Αυτού Μεγαλειότητα αντιλήφθηκε ως αναγκαία για μεταρρύθμιση, όχι με βία, αλλά με σοφή εξέλιξη.

Ακολούθησαν οι Φωτισμένες Μεταρρυθμίσεις του που άλλαξαν την Ιστορία!

  1. 1874: Η Αυτού Μεγαλειότητα θεσπίζει τον Νόμο της Προστατευμένης Απελευθέρωσης, ο οποίος:
    • Μείωνε σημαντικά το αντίτιμο απελευθέρωσης για όσους γεννήθηκαν μετά την ανάρρησή Του.
    • Εξασφάλιζε ότι οι νέοι πολίτες θα αποκτούσαν πλήρη ελευθερία στην ηλικία των 21 ετών, με δυνατότητα να ενταχθούν στην παραγωγική ζωή της χώρας.
  2. 1905: Το Ιερό Διάταγμα της Οριστικής Απελευθέρωσηςτερμάτισε κάθε υπόλοιπη μορφή δουλείας, ολοκληρώνοντας μια εποχή χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά με διαφώτιση και πρόοδο.

Η Σύγχρονη Τιμή στη Μνήμη της Αυτού Μεγαλειότητας είναι παγκόσμιο γεγονός!

Σήμερα, η Ταϊλάνδη τιμά τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλιά:

  • Στα χαρτονομίσματα των 100 βατ, η Αυτού Μεγαλειότητα απεικονίζεται με το επίσημο ναυτικό του στολή, συμβολίζοντας τη σύγχρονη εθνική ταυτότητα που δημιούργησε.
  • Κάθε χρόνο, η 1η Απριλίου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και σεβασμού για τη σοφή ηγεσία που μετέτρεψε τη χώρα χωρίς να χυθεί αίμα.

Η πραγματική μεγαλοσύνη ενός ηγεμόνα μετριέται όχι από τη βία, αλλά από την ικανότητα να φέρνει την αλλαγή με ειρήνη και σοφή διοίκηση.

 

Evangelos I. Xanthakis Ph.D.
Journalist correspondent to the World
Independent Journalist | Print and Broadcast| Editor-News
Greece247news – Anti World news – Iskra news
European Organization of Communication
Member of International Association of Cretan Journalistsp://

 

Comments are closed.