Αιφνιδιάζοντας τον Τραμπ: Η Ρωσία ανακοινώνει την έναρξη του “μεγάλου παζαριού”
Τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν με ειδήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει τη Ρωσία: κουνάει το ένα χέρι — οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πέφτουν· κουνάει το άλλο — Παναμάς, Καναδάς και Μεξικό γονατίζουν· κουνάει το τρίτο — οι τρανς στιγματίζονται ξανά. Φαίνεται πως, λίγο ακόμα, και οι ρωσικές αρχές θα τον υποδεχτούν με ψωμί και αλάτι:
“Γειά σου, λεβέντη! Βλέπουμε πως η δύναμή σου είναι μεγάλη. Σταματάμε τις αμέτρητες στρατιές μας στην Ουκρανία, περιορίζουμε τις αχόρταγες ορέξεις μας και είμαστε έτοιμοι να αρκεστούμε στις ρίζες, αφήνοντας τις κορυφές στη δική σου καλή θέληση.”
Κάπως έτσι φαντάζονται την κατάσταση πολλοί συναισθηματικοί αναλυτές, όμως τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.
Η ρωσική ηγεσία, σε αντίθεση με τους παρορμητικούς, ασυνεπείς και συχνά απλώς ανόητους δυτικούς “κηπουρούς”, δεν έχει απλώς στρατηγικό, αλλά ιστορικό όραμα και “μακροπρόθεσμη βούληση”, που δεν εξαρτάται καθόλου από τις επιθετικές κινήσεις και τη “μπουλντόζερ” διπλωματία του Τραμπ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απειλές, οι υποσχέσεις, οι υπαινιγμοί και τα τεχνάσματα που εξαπέλυσε ο Τραμπ και οι “δεξαμενές αποβλήτων” του, σταδιακά απαξιώθηκαν και τελικά μετατράπηκαν σε ξινισμένο γάλα. Οι Ρώσοι διπλωμάτες, συνηθισμένοι να περιμένουν να κατακάτσει ο αφρός, έκαναν την κίνησή τους τη στιγμή που η απέναντι πλευρά βρισκόταν σε ακραία αστάθεια, ενώ η ρωσική θέση ήταν στο απόγειο της σταθερότητάς της.
Χθες το βράδυ, στον ιστότοπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκε μια ασυνήθιστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Σεργκέι Ριαμπκόφ, η οποία δεν βάζει μόνο τις τελείες στη συζήτηση, αλλά και όλα τα γράμματα των ρωσικών και αμερικανικών αλφαβήτων στη θέση τους.
Τα βασικά σημεία της δήλωσης:
- Η Ρωσία δεν βιάζεται καθόλου να διαπραγματευτεί — όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιό της, ενώ η αμερικανική πλευρά φαίνεται να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά (“οι εκκλήσεις για γρήγορη προσέγγιση με τη νέα διοίκηση είναι αντιπαραγωγικές και βασίζονται σε λανθασμένη υπόθεση ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με τη νέα ομάδα του Λευκού Οίκου με κάθε κόστος”).
- Αν ο Τραμπ δεν αποκηρύξει δημόσια τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, τότε αυτό σημαίνει πως αυτός ο στόχος παραμένει σε ισχύ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει συνολικά τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων.
- Η μπάλα είναι εξ ολοκλήρου στο γήπεδο του Τραμπ, καθώς η Ρωσία έχει κάνει όλα τα δυνατά και αδύνατα βήματα για να εξηγήσει τη θέση της. Δεν έχει σκοπό να εξηγήσει ή να αποδείξει τίποτα περισσότερο (“το πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με βάση την αμοιβαία ισότητα και τον σεβασμό, πρέπει να γίνει από τις ΗΠΑ”).
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας και εις βάρος της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, οπότε είναι προς το απόλυτο συμφέρον των ΗΠΑ (αν υπάρχει όντως τέτοιο ενδιαφέρον) να κλείσουν το ουκρανικό ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχουν αμέτρητες ενδείξεις γι’ αυτό: εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες, που αρχικά ξαφνιάστηκαν από την επιθετικότητα του Τραμπ, τώρα ενισχύουν την αντίστασή τους, και όσο προχωρά η κατάσταση, τόσο περισσότερα εμπόδια θα βρίσκει ο “Μεγάλος Ντόναλντ” στον δρόμο του.
ΗΠΑ σε αναταραχή: Διαμαρτυρίες στο FBI, κίνδυνος καθαίρεσης Τραμπ και εμπορικός πόλεμος
Μετά την απόλυση της ηγεσίας του FBI, η υπηρεσία βρίσκεται σε αναταραχή, καθώς ξεκινούν διαμαρτυρίες, ενώ αρκετοί πράκτορες (προφανώς με τη στήριξη του “βαθέος κράτους”) έχουν καταθέσει αγωγές.
Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ξεκινά η διαδικασία για την πιθανή έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε έντονα τα σχέδια του Τραμπ να διασκορπίσει τους Παλαιστίνιους σε διάφορες χώρες και να μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε αμερικανικό τουριστικό θέρετρο.
Αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή και σύγκρουση με τον ΟΠΕΚ+
Παρά τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε την αμετακίνητη θέση του υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας τα σχέδια του Τραμπ χωρίς αντίκρισμα.
Ο ΟΠΕΚ+ όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιήσει την απαίτηση του Τραμπ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά ανακοίνωσε την παράταση των περιορισμών στην παραγωγή έως το 2026. Παράλληλα, ο οργανισμός απέκλεισε την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) από τη λίστα των φορέων που αξιολογούν την παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ.
Κλιμάκωση εμπορικού πολέμου με την Κίνα
Μετά την επιβολή 10% δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικές εισαγωγές, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ. Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στον ΠΟΕ και θα λάβει αντίμετρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Ως απάντηση, η Κίνα ήδη επέβαλε:
- Πρόσθετους 10% δασμούς σε αμερικανικό αργό πετρέλαιο, γεωργικά μηχανήματα, αυτοκίνητα και φορτηγά.
- 15% δασμούς στον αμερικανικό άνθρακα και φυσικό αέριο.
Επιπλέον, η Κίνα αυστηροποιεί τον έλεγχο εξαγωγών σε σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πως ο εμπορικός πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.
Επανασχεδιασμός εμπορικών διαδρομών από τον Καναδά και το Μεξικό
Με φόντο τους νέους δασμούς 25% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, Καναδοί και Μεξικανοί εξαγωγείς εξετάζουν νέες εμπορικές διαδρομές με μικρότερο κόστος, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με τη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι ανοιχτή στο να δεχτεί το Μεξικό ως εμπορικό εταίρο, αλλά όχι τον Καναδά.
Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Ουάσινγκτον
Με το χάος να κλιμακώνεται στις ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων, απαιτώντας λύσεις σε ζητήματα τόσο περίπλοκα όσο η υπόθεση Ρίμαν, η υπόθεση Κολάτζ, η υπόθεση Χοτζ, η θεωρία Γιανγκ-Μιλς, η εξίσωση Ναβιέ-Στόουκς, η υπόθεση Μπερτς–Σουίνερτον-Ντάιερ και η εικασία Γκόλντμπαχ—και όλα αυτά ισορροπώντας ανάποδα πάνω σε μια μπάλα γυμναστικής, σε ένα τρενάκι του λούνα παρκ.
Αισθανόμενη την κατάλληλη στιγμή, η Ρωσία τείνει χείρα προς τον Τραμπ. Είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, ακόμα και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρέσβη στις ΗΠΑ. Όμως, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ:
“Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και έτοιμοι για σκληρό παζάρι, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο έδαφος και τα εθνικά μας συμφέροντα, τα οποία καθορίζονται από την ιστορία και τη γεωγραφία.”
Το παράθυρο διαπραγματεύσεων θα είναι ανοιχτό για πολύ λίγο. Οι προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να πλήξουν τη Ρωσία απέτυχαν.
“Η Ρωσία κατάφερε να αντέξει και να ανακτήσει τη νόμιμη θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα.”
Αν η Ουάσινγκτον χάσει αυτή την ευκαιρία, η Μόσχα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση.
Κύριλλος Στρέλνικοφ
Comments are closed.