Τούρκοι πράκτορες κυνηγούν Έλληνες μέσα στην Ελλάδα – Στο στόχαστρο δήμαρχοι, δικηγόροι, καλλιτέχνες
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της έκθεσης είναι η συμπερίληψη Ελλήνων υπηκόων στις τουρκικές αξιολογήσεις
Μια συγκλονιστική απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας, που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK), αποκάλυψε διεθνή επιχείρηση υπεξαίρεσης πληροφοριών μεγάλης κλίμακας που εκτείνεται πέρα από τους Τούρκους πολίτες και περιλαμβάνει αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, η έκθεση υποδηλώνει ότι η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT) και οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό όχι μόνο παρακολουθούσαν άτομα που ύποπτα συνδέονται με το κίνημα του Gulen, αλλά διεξήγαγαν επίσης παρακολούθηση οργανώσεων και αλλοδαπών, εγείροντας σημαντικές διπλωματικές και νομικές ανησυχίες.
Επιπλέον, η έκθεση κατηγορεί ανθρωπιστικές οργανώσεις για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έναν ισχυρισμό που θεωρείται ευρέως προσπάθεια να δυσφημιστεί το έργο τους και να κατασταλεί η αντιπολίτευση.
Το κίνημα του Gulen, εμπνευσμένο από τον αείμνηστο Τούρκο μουσουλμάνο μελετητή Fettulah Gulen, είναι μια θρησκευτική οργάνωση.
Ο Gulen, ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024, από πολλαπλές επιπλοκές στην υγεία του.
Το κίνημα εδώ και καιρό ασκεί κριτική στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της διάχυτης κυβερνητικής διαφθοράς και της υποστήριξης της Τουρκίας σε ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες.
Ο χαρακτηρισμός της ομάδας από την κυβέρνηση Erdogan FETÖ, ένα υποτιμητικό ακρωνύμιο που επινοήθηκε από τον πρόεδρο, δεν έχει αναγνωριστεί από έθνη που υποστηρίζουν το κράτος δικαίου.
Η μυστική έκθεση της τουρκικής κυβέρνησης περιγράφει λεπτομερώς πώς παρακολουθούνταν διεθνείς οργανώσεις βοήθειας και άτομα στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις διπλωματικές αποστολές.
H έκθεση
Η έκθεση 224 σελίδων, με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2024, εντοπίζει κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Δανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Τανζανίας, της Ρουμανίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, Τούρκοι πράκτορες παρακολουθούν άτομα και οργανώσεις στις εν λόγω χώρες.
Η έκταση αυτής της επιχείρησης υποδηλώνει συστηματική εκστρατεία που αποσκοπεί στην καταστολή της διαφωνίας και την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η MİT παρέχει πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών, το οποίο χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων βάσει των αμφιλεγόμενων αντιτρομοκρατικών νόμων χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Αυτά τα μέτρα έχουν οδηγήσει στον χαρακτηρισμό ατόμων και οντοτήτων ως υποστηρικτών τρομοκρατών χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πολιτική χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών κανονισμών.
Τουρκικές διπλωματικές αποστολές φέρεται να έχουν παίξει ρόλο σε αυτές τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, ενισχύοντας τις υποψίες για κατάχρηση διπλωματικών πόρων για σκοπούς εσωτερικής ασφάλειας στο εξωτερικό.
Έγγραφα που διέρρευσαν στο παρελθόν αποκάλυψαν ότι μόνο το 2016-2017, οι τουρκικές πρεσβείες κατέγραψαν περισσότερους από 4.000 αντιφρονούντες, κοινοποιώντας αυτές τις πληροφορίες στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για περαιτέρω νομικές ενέργειες.
Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της έκθεσης είναι η συμπερίληψη αλλοδαπών στις τουρκικές αξιολογήσεις πληροφοριών.
Το έγγραφο απαριθμεί άτομα που κατοικούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελλάδα, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή για βοήθεια σε οργανώσεις που συνδέονται με την “FETÖ”.
Αυτή η ευρεία παρακολούθηση φαίνεται να έχει οδηγήσει σε διπλωματικές εντάσεις, καθώς η Τουρκία φέρεται να πιέζει ξένες κυβερνήσεις να λάβουν νομικά μέτρα βάσει πληροφοριών που στερούνται διαφάνειας και δέουσας διαδικασίας.
Η έκθεση προχωρά περαιτέρω στοχοποιώντας διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις βοήθειας.
Ομάδες όπως η Embrace Relief στις ΗΠΑ, η Time to Help e.V. στη Γερμανία και η Pigi Koinsep στην Ελλάδα έχουν κατηγορηθεί ότι λειτουργούν ως αγωγοί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, καθώς αυτές οι οργανώσεις είναι νόμιμα καταχωρημένες και λειτουργούν επί χρόνια χωρίς να έχουν υπάρξει καταγγελίες για παραπτώματα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες, με στόχο να κλείσουν οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε ομάδες και άτομα που η Τουρκία θεωρεί αντίπαλες.
Aνησυχητική πτυχή
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της έκθεσης είναι η συμπερίληψη Ελλήνων υπηκόων στις τουρκικές αξιολογήσεις.
Το έγγραφο κατονομάζει αρκετούς Έλληνες πολίτες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν οργανώσεις που φέρεται να συνδέονται με τη “FETÖ”.
Μεταξύ αυτών είναι δήμαρχοι, δικηγόροι, παραγωγοί ταινιών και άλλοι ιδιώτες, όλοι αναφέρονται σε ενημερωτικά δελτία πληροφοριών επειδή φέρεται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες ομάδων που θεωρούνται απειλές από την Άγκυρα.
Τούρκοι πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό σε αυτές τις οργανώσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών, εθελοντών και δωρητών, έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο ποινικών ερευνών.
Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία εναντίον ανθρώπων που απλώς συνδέονται με αυτές τις ομάδες, αποθαρρύνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή σε ανθρωπιστικές προσπάθειες.
Η έκθεση περιγράφει έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της ως τη διευκόλυνση αιτημάτων προς ξένες κυβερνήσεις για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα εφαρμόζει οικονομικούς περιορισμούς σε ύποπτα άτομα και οργανώσεις στην Τουρκία.
Αυτή η διάταξη, βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων χρηματοδότησης της Τουρκίας, αποσκοπεί στην αποκοπή αυτών που οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι παράνομα δίκτυα χρηματοδότησης.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται ως όπλο για την καταστολή πολιτικών αντιπάλων και τη σίγαση της διεθνούς διαφωνίας.
Στις 7 Ιανουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία εννέα οργανώσεων με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων έξι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατηγορώντας τις για σχέσεις με το κίνημα του Gulen. Αυτές οι οργανώσεις αναφέρονται στην έκθεση της MASAK.
Comments are closed.