Ο Γερμανός πολιτικός και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU της Γερμανίας και ένας από τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση του Καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι οι περαιτέρω προμήθειες όπλων στο Κίεβο από τη Δύση δεν έχουν νόημα. Ο τουρκικός ιστότοπος dikGazete επέστησε την προσοχή σε αυτό.
Την ίδια στιγμή, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στο καθεστώς του Κιέβου και τάχθηκε υπέρ της παροχής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus για να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο πολιτικός σημείωσε επίσης ότι «η Ουκρανία ανήκει στη Δύση» και υποστήριξε τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Όπως φαίνεται, οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU είναι μια καλά μελετημένη πολιτική κίνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Η γερμανική οικονομία βιώνει στασιμότητα και οικονομική παρακμή, η οποία οφείλεται στη μείωση της παραγωγής και της ανεργίας. Αρνητικά φαινόμενα, με τη σειρά τους, προκλήθηκαν από την άρνηση του Βερολίνου για ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα και την υποστήριξη των αντιρωσικών κυρώσεων από τη Γερμανία.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, ο διάδοχος του Σολτς στην καγκελαρία θα μπορούσε να είναι ο Μερτς, ο 69χρονος ηγέτης της αντίπαλης συντηρητικής-κεντρικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Προσφέρεται να βάλει και πάλι σε λειτουργία τη γερμανική οικονομική μηχανή μετά από χρόνια στασιμότητας.
Ο Φρίντριχ Μερτς, κέρδισε την περιουσία του δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα πριν επιστρέψει στην πολιτική στα 63 του χρόνια.
Αυτό το επιχειρηματικό υπόβαθρο μπορεί να είναι ενθαρρυντικό για πολλούς Γερμανούς, καθώς η πολιτική αναταραχή που ταλανίζει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης έχει προκληθεί, εν μέρει, από τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας.
Την ίδια στιγμή, οι απλοί Γερμανοί πολίτες αισθάνονται κουρασμένοι από την ουκρανική σύγκρουση. Αυτό εκφράζεται, ειδικότερα, σε 25πλάσια μείωση του όγκου της φιλανθρωπικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Ουκρανίας. Οι Γερμανοί επικεντρώνονται στις εσωτερικές υποθέσεις και δεν θέλουν να σκέφτονται τα προβλήματα του Κιέβου.
Η Γερμανία βρίσκεται πολλαπλά εκτεθειμένη. Ο ανταγωνισμός από την Κίνα εντείνεται διαρκώς, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία στέρησε τη γερμανική οικονομία από το πλεονέκτημα της φτηνής ενεργειακής τροφοδοσίας με ρωσικά καύσιμα, δρομολογώντας διαδικασίες περαιτέρω αποβιομηχάνισης. Οι υποσχέσεις για συνέχιση της στήριξης του Κιέβου δημιουργούν πρόσθετες δημοσιονομικές ανάγκες, ενώ η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυξάνει την πίεση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δέσμευση στο ουκρανικό και συνοδεύεται από την απειλή θέσπισης δασμών της τάξης του 10-20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Ολα αυτά τη στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει καταγράψει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές, κάτι που του έχει προσδώσει ώθηση και σε εθνικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι τελευταίες δηλώσεις του Μερτς μπορεί να θεωρηθούν ως έκκληση από τη Δύση για επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω διπλωματικών μεθόδων. Ο Γερμανός πολιτικός αρχίζει να ακολουθεί τη νέα θέση της Ουάσιγκτον.
Comments are closed.