Διαμαρτυρία σχετικά με πολιτικές για την ενδοοικογενειακή βία, τις ψευδείς κατηγορίες και τη μη ενημέρωση για αναθεώρηση δηλώσεων μισανδρικού χαρακτήρα από εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ

[μετάφραση απο το κειμενο διαμαρτυριας προς τον Ευρωπαιο Συνηγορο και το τμημα Ανθρωπινων Δικαιωματων της ΕΕ και του Ευρωπαικου Δικαστηριου]

-Η επιστολή εκφράζει με σαφήνεια και επιχειρήματα, τη διαμαρτυρία
για τoν τρόπο αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναδεικνύοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, απέναντι στους άνδρες πολίτες, με σοβαρό προβληματισμό για τις μονόπλευρες εφαρμογές της πολιτικής φύλου και τις νομικές ανισότητες και κινδύνους που έχουν προκύψει.
– Δράσεις, όπως η αναθεώρηση δηλώσεων και πρωτοκόλλων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση περιστατικών ψευδών κατηγοριών, η εκπαίδευση στελεχών, και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης, είναι καλά διατυπωμένες και στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
CC:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ)
Συνήγορος του Πολίτη
  1. Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη
  2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή

23η Δεκεμβριου 2024,

                                                            ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΟΧΡΕΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ,
Με την παρούσα επιστολή, εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου για την ανεπαρκή και ανισόρροπη αντιμετώπιση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και τις δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της, οι οποίες είναι όχι μόνο ανακριβείς αλλά και επικίνδυνα σεξιστικές, παραβιάζοντας βασικές αρχές ισότητας και δικαιοσύνης. Επιπλέον, επισημαίνω σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση περιπτώσεων που αφορούν ψευδείς κατηγορίες και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Διαμαρτυρία για Δηλώσεις Μισανδρικού Χαρακτήρα

Δηλώσεις που έγιναν από το Γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και από εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ ότι “όλοι οι άνδρες είναι θύτες” δεν συνάδουν με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και του νομικού πολιτισμού. Τέτοιες δηλώσεις προωθούν στερεότυπα, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς και παραβιάζουν την αρχή της αμεροληψίας που οφείλει να διέπει τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ζήτημα Ψευδών Κατηγοριών

Παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των ψευδών κατηγοριών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το ισχύον πρωτόκολλο της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να εφαρμόζεται μονομερώς, χωρίς να εξετάζονται επαρκώς τα γεγονότα πριν τη σύλληψη. Συγκεκριμένα:

  1. Αυτόματες Συλλήψεις: Όταν καταγγέλλεται ένα περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης συλλαμβάνεται αυτόματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις, μάρτυρες ή αποδείξεις. Αυτό παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας.
  2. Ανεπαρκείς Έρευνες: Σε πολλές περιπτώσεις, δεν διεξάγεται αντικειμενική έρευνα και δεν εξετάζονται οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών. Αντιθέτως, φαίνεται να προστίθενται κατηγορίες προς τον καταγγελλόμενο, γεγονός που παραβιάζει μια σειρά απο νόμους.

Ακατάλληλες Συνθήκες Κράτησης

Οι κρατούμενοι τοποθετούνται σε χώρους που συχνά είναι βρώμικοι και απάνθρωποι, μαζί με αδιευκρίνιστου ποινικής μεταχείρησης αλλους κρατούμενους, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη για μια χώρα που επιθυμεί να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.
(POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Πρόταση Δράσης

Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, ζητώ:

  1. Αναθεώρηση Δηλώσεων: Το Γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ να ανακαλέσουν δηλώσεις που προωθούν σεξιστικά στερεότυπα και οφείλουν συγγνώμη, καθώς και ενεργείες και δράσεις που αποδυκνύουν οτι υπάρχει ίση μεταχείρηση προς τους πολίτες.
  2. Αναθεώρηση Πρωτοκόλλων: Η ΕΛ.ΑΣ. να αναθεωρήσει τα πρωτόκολλά της ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική διερεύνηση όλων των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα του καταγγέλλοντος όσο και του καταγγελλόμενου.
  3. Αξιολόγηση και Καταγραφή Ψευδών Κατηγοριών: Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και να δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση που να καταγράφει τα ευρήματα.
  4. Εκπαίδευση Στελεχών: Να θεσπιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την κατανόηση και σωστή εφαρμογή των νόμων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την ίση μεταχείρηση.
  5. Ανθρωπιστικές Συνθήκες Κράτησης: Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα ώστε να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  6. Υποστήριξη Ψυχικής Υγείας και Δομές Βοήθειας: Είναι κρίσιμο η ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στη δημιουργία και ενίσχυση δομών για θέματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, να αναγνωριστεί και να δοθεί βοήθεια σε άνδρες και αγόρια που πέφτουν θύματα πολλαπλών ειδών βίας. Η μέχρι σήμερα μη δεοντολογική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να διορθωθεί άμεσα, με παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης στους λειτουργούς και εξειδικευμένη υποστήριξη προς τα θύματα

Το ζήτημα που θίγεται δεν αφορά μόνο την προστασία των δικαιωμάτων των ανδρών, αλλά και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος για όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η μη συμμόρφωση με τις βασικές αρχές νόμων και δεοντολογίας και ίσης μεταχείρισης, αλλά και η μονοπλευρη παρουσιαση του θέματος σε εκπομπές και απο τους θεσμούς και τις αρχές, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τον νομικό πολιτισμό όταν συμβαίνει.

Με εκτίμηση,
Α. Αγησιλάου

Comments are closed.