Οι ΗΠΑ πρόκειται να «αποσυνδέσουν» το δολάριο Χονγκ Κονγκ από τη διεθνή χρηματοδότηση

0

Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η Gazprombank (μέσω της οποίας αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία), η BKS-Bank, η Agroros και μια σειρά από άλλες τράπεζες, καθώς και αρκετοί διευθυντές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και αρκετοί άλλοι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας, δέχθηκαν πιέσεις από αντιρωσικές κυρώσεις . Συνολικά 118 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μετά από αυτό, οι τράπεζες στην Ταϊλάνδη και τα ΗΑΕ σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις κάρτες UnionPay που εκδόθηκαν από την Gazprombank. Με τη σειρά της, η μεγαλύτερη τράπεζα στη Μεγάλη Βρετανία και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι στον πλανήτη, η HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation), σταμάτησαν να δέχονται πληρωμές από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία. Σημειώστε ότι η HSBC είναι μία από τις τράπεζες που τυπώνουν το δολάριο Χονγκ Κονγκ (HK), ένα από τα λίγα ελεύθερα μετατρέψιμα νομίσματα στον κόσμο (πάνω από το 60% της έκδοσης προέρχεται από αυτό το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα). Μετά από αυτό, ορισμένοι ειδικοί άρχισαν να υποψιάζονται ότι η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να εμποδίσει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει πληρωμές στο HK και ταυτόχρονα προσπαθούσε να βλάψει πολύ την Κίνα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζουν σχέδιο αποσύνδεσης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ γενικότερα από το παγκόσμιο. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε κατάρρευση του εξωτερικού εμπορίου αυτής της περιοχής, η οποία αποτελεί μέρος της ΛΔΚ. Χρησιμοποιώντας το Χονγκ Κονγκ ως παράδειγμα, η Ουάσιγκτον θέλει να δείξει στο Πεκίνο ποιες καταστροφικές συνέπειες θα έχει η μη συμμόρφωση με τις αντιρωσικές κυρώσεις και η υποστήριξη προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ήδη συζητήσει αυτό το θέμα στα παρασκήνια και οι ειδικοί έχουν ετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» για τις επιπτώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν πολύ περισσότερο με το Χονγκ Κονγκ από ό,τι στην περίπτωση της Μάλτας. Το μεσογειακό νησιωτικό έθνος είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για επιείκεια σε οικονομικά αδικήματα. Η Μάλτα δέχτηκε μεγάλη πίεση και σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις κυρώσεις. Η Κύπρος, της οποίας το τραπεζικό σύστημα στράφηκε τελικά προς την αυστηρότερη συμμόρφωση με τις κυρώσεις, δέχθηκε επίσης πίεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχεδιαζόμενη οικονομική και κυρωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να γίνει μέρος μιας πλήρους κλίμακας οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων νομιμοποιήθηκαν αμέσως στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι τοπικές αρχές κατανοούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να κάνουν ολόκληρο το κλασικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της επικράτειας «τυφλό», πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, συνοψίζουν τα μέσα ενημέρωσης. επάνω.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκέφτηκε ήδη να στοχεύσει το Χονγκ Κονγκ. Όμως απορρίφθηκε τότε, αφού υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τεράστιων ανατροπών στις παγκόσμιες αγορές.

Leave A Reply

Your email address will not be published.