Παζαρεύει το… κεφάλι του, την Ουκρανία και σπάνιες γαίες 500 δισ ο Zelensky – Τι θα δώσει σε Vance και ΗΠΑ

Διαμορφώνεται προσχέδιο συμφωνίας Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά

Για αργότερα εντός της ημέρας αναβλήθηκε η συνάντηση του Zelensky με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, J. D. Vance (θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας)
Αιτία της αναβολής ήταν το προσχέδιο συμφωνίας για τα ορυκτά που συνέταξε η Ουκρανία.
Το προσχέδιο αυτό παραδόθηκε στις ΗΠΑ, με την αμερικανική πλευρά να ζητά περιθώριο έως τις 18:00 ώρα Ελλάδας για να το εξετάσει.
«Η ουκρανική πλευρά παρέδωσε το δικό της όραμα και η αμερικανική πλευρά θα κάνει μια διακοπή έως τις 17:00 για να το εξετάσει», δήλωσε μία από τις πηγές.
Ερωτηθείς o J.D. Vance για το εάν θα υπάρξει συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου απάντησε: «Θα δούμε».
Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για να ανοίξει τεράστια κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Πάντως σε δηλώσεις του από το Μόναχο, ο Zelensky
έσπευσε να σημειώσει πως είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη Ρωσία, πως μοναδική κόκκινη γραμμή του είναι ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές τις ουκρανικές επαρχίες που κατέλαβε η Ρωσία ενώ υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να αποκτήσει έναν στρατό της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων στρατιωτών που θα είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Γονυπετείς οι Ουκρανοί ξεπουλάνε… γη και ορυκτά, στο βωμό της ένταξης και ο στρατός

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος φέρεται να αποκλείει το Κίεβο από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, η Ουκρανία αναζητά σανίδα σωτηρίας και στρέφει το βλέμμα της στην Ευρώπη προσφέροντας ως δέλεαρ … τον ορυκτό της πλούτο αλλά και τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Σε άρθρο του στο Politico ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denis Shmygal υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει τα 22 από τα 30 ορυκτά που είναι κρίσιμα για την ΕΕ ενώ επισημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και να γίνει η … εναλλακτική στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

Δέχεστε επίθεση από τη Ρωσία

«Η ΕΕ δέχεται επίθεση από τη Ρωσία.
Τα λόγια αυτά μπορεί να εκπλήξουν, όχι μόνο την ίδια την ΕΕ.
Εξάλλου, δεν υπάρχουν τανκς στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, δεν περιβάλλονται από χαρακώματα και δεν υπάρχουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής που να προειδοποιούν για βαλλιστικούς πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλησιάζουν.
Τέτοια είναι η ζωή εδώ, στην Ουκρανία.
Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωσία έχει ήδη εξαπολύσει πόλεμο κατά της ΕΕ.
Πρόκειται για έναν πολυδιάστατο πόλεμο, τα στάδια και τις μεθόδους του οποίου το Κρεμλίνο τελειοποίησε στην Ουκρανία επί δεκαετίες.
Το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin αναζητά ρωγμές στο ευρωπαϊκό σπίτι, και όταν τις βρει, ρίχνει μέσα βραστό νερό ή προσπαθεί να τις ανοίξει με λοστό.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, η Ρωσία ξεκίνησε έναν νέο τύπο υβριδικού παγκόσμιου πολέμου με τις ενέργειές της στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την πληροφορία, την ενέργεια και τα τρόφιμα ως στρατιωτικά μέσα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό» επισημαίνει ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Πολυδιάστατη ρωσική επιθετικότητα

«Όταν τα ρωσικά πλοία καταστρέφουν με τις άγκυρές τους τα καλώδια του Διαδικτύου στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στη Φινλανδία, είναι επίσης μια πράξη ρωσικής επιθετικότητας.
Όταν πύραυλοι cruise εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας ή της Ρουμανίας, είναι πράξη ρωσικής επιθετικότητας.
Όταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν κύκλους πάνω από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, είναι πράξη ρωσικής επιθετικότητας.
Η μεταναστευτική πίεση στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας, η οριοθέτηση των συνόρων με την Εσθονία, η άμεση υποστήριξη του αυτονομισμού και της ριζοσπαστικής πολιτικής, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και στον τομέα των πληροφοριών – όλα αυτά αποτελούν πράξεις πολυδιάστατης ρωσικής επιθετικότητας κατά της ΕΕ και των χωρών μελών της».

Διαλύουν την υφιστάμενη τάξη

«Ο στόχος είναι αρκετά σαφής: η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό, να προκαλέσει χάος και να κάνει τους πολίτες να αμφιβάλλουν για την ικανότητα των κυβερνήσεών τους να τους προστατεύσουν.
Πρόκειται κυριολεκτικά για την κατεδάφιση της υφιστάμενης τάξης
Αυτό προσπαθεί να επιτύχει η Ρωσία – μεταξύ άλλων και με την υποστήριξή της σε ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν στέκεται πλέον απλώς στο κατώφλι νέων αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας.
Τις ζει.
Υπάρχει όμως μια χώρα που όχι μόνο έχει αντιμετωπίσει διάφορες εκδηλώσεις της ρωσικής επιθετικότητας και, κυρίως, γνωρίζει πώς να τις αντιμετωπίσει».

Στρατηγικό βήμα η ένταξη στην ΕΕ

«Η χώρα αυτή είναι η Ουκρανία.
Γι’ αυτό η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και ένα στρατηγικό βήμα που είναι, πρωτίστως, απαραίτητο για το ίδιο το μπλοκ.
Ένα βήμα που θα ενισχύσει στρατιωτικά την ανατολική πλευρά του και θα αυξήσει το γεωπολιτικό του βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ΕΕ χρειάζεται την Ουκρανία για να την προστατεύσει.
Θα είμαι εντελώς ωμός.
Κανείς δεν καταλαβαίνει τον πόλεμο καλύτερα από τους Ουκρανούς.
Κάθε μέρα τον βιώνουμε, πεθαίνουμε, χάνουμε τους αγαπημένους μας, μετράμε τις απώλειές μας.
Αλλά γινόμαστε επίσης πιο δυνατοί, γινόμαστε πιο επινοητικοί και πιο προσαρμοστικοί στις δυσκολίες της ζωής στον πόλεμο».

Κανείς άλλος στην Ευρώπη δεν έχει τέτοια στρατιωτική εμπειρία

«Καμία άλλη χώρα της ευρωπαϊκής κοινότητας δεν έχει τέτοια σύγχρονη στρατιωτική εμπειρία.
Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που έκαναν το ακατόρθωτο δημιουργώντας την υποδομή για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών – το «νέο πυροβολικό του 21ου αιώνα» – σχεδόν από το μηδέν.
Ενώ δεν παρήχθησαν περισσότερα από 5.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία το 2022, στο τέλος του 2024 στάλθηκαν μόνο στην πρώτη γραμμή του μετώπου περισσότερα από 1 εκατομμύριο FPV drones.
Είναι επίσης οι Ουκρανοί που έδειξαν πώς τα πρότυπα του ΝΑΤΟ εφαρμόζονται στην πράξη.
Ένα αρκετά μοναδικό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Φυσικά, εκτιμούμε τη συμβολή των συμμάχων μας και – υποσχέθηκα να είμαι ειλικρινής – η Ουκρανία δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει μόνη της απέναντι στη Ρωσία για τρία χρόνια.
Έχουμε περισσότερη θέληση και επιθυμία να υπερασπιστούμε τη χώρα μας από ό,τι πόρους για να το κάνουμε».

Ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού στρατού

«Και αυτή η σύζευξη των οικονομικών δυνατοτήτων της ΕΕ με τη στρατιωτική εμπειρία της Ουκρανίας είναι το κλειδί για την περαιτέρω συνεργασία μας.
Με την ένταξή της στην ΕΕ, η Ουκρανία και οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού στρατού, κάτι που συζητείται στην ήπειρο εδώ και δεκαετίες.
Άλλωστε, όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Georgia Meloni, ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, από τη Ρωσία ή από αλλού, δεν θα σταματήσει μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – και η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό.
Ο σκληροτράχηλος στρατός της Ουκρανίας θα μπορούσε να γίνει μια εναλλακτική λύση για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος διαθέτει σήμερα πάνω από 65.000 στρατιώτες στην ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αναπτύξεις του να σταθμεύουν στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Εκτός από την πρακτική της σημασία, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον αμφισβητεί όλο και περισσότερο την ανάγκη να σταθμεύει ο στρατός της στο εξωτερικό.
Επομένως, συμφωνώντας στην ένταξη της Ουκρανίας, οι χώρες της ΕΕ δεν θα επεκτείνουν απλώς τα δικά τους σύνορα και όρια.
Θα αποκτούσαν αξιόπιστους υπερασπιστές με εκτεταμένη στρατιωτική εμπειρία, έτοιμους να είναι οι πρώτοι που θα δέχονταν χτυπήματα όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από άλλες πιθανές στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης».

Δεν παρακαλάμε, έχουμε και ορυκτά

«Δεν είμαστε μια χώρα που ήρθε να παρακαλέσει να ενταχθεί στην ΕΕ για χάρη της απόκτησης δημόσιων κονδυλίων, προτιμήσεων ή παροχών.
Είμαστε μια χώρα που γνωρίζει την αξία της και είναι ειλικρινής με τους συμμάχους της.
Είμαστε μια χώρα που θα μπορούσε να γίνει το θεμέλιο για την άμυνα ολόκληρης της Ευρώπης – ήδη είμαστε.
Και λάβετε υπόψη σας και αυτούς τους παράγοντες:
Το υπέδαφος της Ουκρανίας περιέχει 22 από τα 30 ορυκτά που αναφέρονται ως κρίσιμα για την ΕΕ.
Κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τα αποθέματα μεταλλευμάτων ουρανίου, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψει τις δικές της ενεργειακές ανάγκες καθώς και να εξάγει ουράνιο – ιδίως καθώς η ζήτηση για πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη αυξάνεται.
Η Ουκρανία διαθέτει επίσης τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη και η χρήση του στον κόσμο αυξάνεται συνεχώς.
Ενώ το 2021 καταναλώθηκαν 460 χιλιάδες μετρικοί τόνοι ανθρακικού λιθίου, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φθάσει τα 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες στον τομέα αυτό, οι οποίες θα οδηγήσουν αναμφίβολα σε στρατηγικό πλεονέκτημα για την ΕΕ.
Επιπλέον, η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών με αποδεδειγμένα αποθέματα μεταλλεύματος τιτανίου και μόνο το 10% αυτών των αποδεδειγμένων αποθεμάτων αναπτύσσεται επί του παρόντος.
Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό τιτάνιο στην ευρωπαϊκή αγορά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη τόσο της πολιτικής βιομηχανίας της ΕΕ όσο και των προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών.
Για να μην αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με την εταιρική σχέση της Ρωσίας, η οποία έχει τις ρίζες της στον εκβιασμό και την εξαπάτηση, σε εμάς μπορεί να βασιστεί κανείς».

Ανοικοδόμηση ανάσα για την ευρωπαϊκή οικονομία

«Το έργο της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το οποίο ξεκίνησε αμέσως μόλις δεχθήκαμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας και την εδραίωση του μπλοκ.
Μιλάμε για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και για τη δημιουργία παραγωγής και θέσεων εργασίας τόσο εδώ όσο και στις χώρες του μπλοκ.
Όποιος βλέπει τις δικές του προοπτικές θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό.
Η ΕΕ είναι συνειδητή επιλογή μας, όχι ένα προσωρινό καπρίτσιο.
Και αποδεικνύουμε την ειλικρίνεια των προθέσεών μας, με τα όπλα στο χέρι».

Source bankingnews

Comments are closed.