Victoria Nikiforova
Το κύριο συμπέρασμα της χρονιάς είναι παράδοξο: οι «δημοκρατικές χώρες» απλώς κατήργησαν τη δημοκρατία τους, χωρίς να το κρύψουν, και μάλιστα ανοιχτά, χωρίς κανένα δισταγμό. Στο παρελθόν προσπαθούσαν τουλάχιστον να εφεύρουν κάποια δικαιολογία, να είναι πιο διακριτικές, να ξεγλιστρήσουν. Αλλά φέτος, εγκατέλειψαν ακόμα και τα τελευταία προσχήματα. Το φύλλο συκής έπεσε και αυτό που αποκαλύφθηκε από κάτω…
- Δεν άρεσε η επιλογή του ρουμανικού λαού; Με κάποια γελοία πρόφαση ακύρωσαν τις εκλογές στη Ρουμανία.
- Δεν καταφέρνουν να φέρουν τη Μολδαβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμποδίζουν τους πολίτες να ψηφίσουν από τη Ρωσία και «μαγειρεύουν» τα αποτελέσματα των Μολδαβών στην Ευρώπη.
- Οι Γεωργιανοί ψήφισαν «λάθος» στις εκλογές τους; Διοργανώνουν ένα «Μαϊντάν» και προσπαθούν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση, με την καθοδήγηση μιας Γαλλίδας υπηκόου.
- Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος έχει παρατείνει τη θητεία του υπερβολικά; Τον ανακηρύσσουν «σύμβολο της δημοκρατίας».
- Στη Σλοβακία, ο Ρόμπερτ Φίτσο κατάφερε να πάρει την εξουσία; Ξαφνικά, ένας «άγνωστος ποιητής» αποπειράται να τον δολοφονήσει. Ευτυχώς, ο Φίτσο επέζησε και αξίζει σεβασμός για το ότι δεν άλλαξε τις θέσεις του.
Και στις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ;
Μήπως στις πιο «αναπτυγμένες» χώρες της ΕΕ, τα πράγματα είναι καλύτερα; Όχι.
- Στη Γαλλία, η πιο δημοφιλής πολιτικός, Μαρίν Λεπέν, κινδυνεύει με φυλάκιση και αποκλεισμό από τις εκλογές, για να αποτραπεί η εκλογή της.
- Στη Γερμανία, συζητούν σοβαρά το αν πρέπει να απαγορευτεί το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», επειδή είναι δημοφιλές στους πολίτες. Οι ηγέτες του κόμματος δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.
Στις ΗΠΑ
Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε δύο απόπειρες δολοφονίας σε μία προεκλογική εκστρατεία. Ο μόνος λόγος ήταν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ήθελε να τον ψηφίσει.
Αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο
Σε αντίθεση, στις «αυταρχικές» χώρες, όπως τις χαρακτηρίζει η Δύση, οι δημοκρατικές εκλογές γίνονται ενεργά και τίμια. Δείτε παραδείγματα όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Ινδία και η Τουρκία, όπου οι ηγέτες στηρίζονται ξεκάθαρα στη βούληση του λαού τους.
Ελευθερία λόγου
Όσο για την ελευθερία λόγου, χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα κατηγορούνται για περιορισμούς στο διαδίκτυο. Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, άνθρωποι καταδικάζονται σε φυλάκιση για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαφθορά: Ένας Αντεστραμμένος Κόσμος
Η Ρωσία καταδικάζει διεφθαρμένους αξιωματούχους, επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα και κατάσχει περιουσίες. Οι δίκες προβάλλονται ευρέως, και οι πολίτες συζητούν για αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην Κίνα, οι μεγάλοι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν ακόμα και θανατική ποινή. Τα κράτη αυτά αντιλαμβάνονται τη διαφθορά ως σοβαρή απειλή και προσπαθούν να την εξαλείψουν από τη ρίζα της.
Αντίθετα, στη Δύση, η διαφθορά φαίνεται να γίνεται φανερά. Στις ΗΠΑ, ανοιχτά δηλώνονται οι προμήθειες από τις χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία. Ο Χάντερ Μπάιντεν, πιασμένος να δωροδοκείται, μόλις που συγχωρέθηκε από τον ίδιο του τον πατέρα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρήγγειλε 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Pfizer, παρότι ο πληθυσμός της ΕΕ δεν ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο. Ο σύζυγός της μεσολάβησε στη συμφωνία ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την ίδια να αρνείται να αποκαλύψει τη σχετική αλληλογραφία. Παρ’ όλα αυτά, επανεξελέγη στη θέση της.
Δικαιώματα και Ελευθερίες
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δύση; Ρωτήστε τον Έντουαρντ Σνόουντεν και τον Τζούλιαν Ασάνζ.
Οι πολιτικές ελευθερίες; Οι κρατούμενοι της «έφοδου στο Καπιτώλιο» καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για το ότι εισήλθαν στο κτήριο και έβγαλαν μερικές φωτογραφίες.
Δημοκρατία: Ένα Αναγκαίο Εργαλείο
Ενώ οι δυτικές δημοκρατίες αποδυναμώνονται, στις αποκαλούμενες «αυταρχικές» χώρες, η δημοκρατία παραμένει ισχυρή και λειτουργική. Ωστόσο, οι φωνές που ζητούν να υιοθετηθούν αυταρχικά καθεστώτα είναι παραπλανητικές. Πολιτικοί χωρίς λαϊκή στήριξη είναι αδύναμοι και εύθραυστοι, με αποτέλεσμα να προκαλείται χάος.
Η δημοκρατία, ως μέσο εξουσίας του λαού, είναι ανεκτίμητο εργαλείο. Αν και παραμένει δύσκολο να διατηρηθεί σε τέλεια μορφή, αποτελεί τη βάση για σταθερές κοινωνίες. Η Δύση, αν και ελεύθερη να ακολουθήσει τον δρόμο της, θα πρέπει να επανεξετάσει τον ρόλο της στον παγκόσμιο διάλογο περί δημοκρατίας.
Comments are closed.